Boško Varićak-Keranović (rođen 24.01.1942. u Zagrebu – umro 25.04.2014. u Zagrebu), lovac (do smrti predsjednik lovačkog društva Orao iz Kosinja), inženjer strojarstva, nadimak: Penkala. Po majci (Varićak) kosinjan, zaljubljenik u Kosinj i kosinjsku povijest, te veliki istraživač hrvatske i kosinjske povijesti.

Boško Varićak-Keranović, preuzeto sa portala Total Croatia News

Njegov otac otvorio je 1941.god. u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića 15, radionicu za popravak pisaćeg pribora. Boško je u Zagrebu završio višu školu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, te je 1979.god. preuzeo radnju nakon smrti svog oca. Radnja danas nosi ime „Popravak pisaćeg pribora, hrvatski suvenir Penkala Zagreb Centar | PEROKLINIKA.“

Kako je Boško Varićak-Keranović dugo godina istraživao zagrebačku, hrvatsku i kosinjsku povijest, došao je do ideje izraditi suvenir, koji će Republiku Hrvatsku predstaviti kao kulturološki razvijenu naciju. Stoga je izradio repliku prve tehničke olovke na svijetu iz 1906. godine, koju je inženjer Slavoljub Penkala patentirao u Budimpešti. Godine 1990. Keranovići pokreću tvrtku Penkala d.o.o., a 1992. godine održala se prezentacija suvenira penkale u zagrebačkoj palači Dverce. Keranovići su stupili i u kontakt sa sinom Slavoljuba Penkale, Miroslavom, koji ih je pratio na nekim promocijama novog suvenira. Bio je to prvi proizvod koji je nosio pečat „Product of Croatia“. Tada Hrvatska još nije bila međunarodno priznata. Tadašnji su političari pokazali interes za ovim suvenirom, a posebno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je kupio 100 komada penkala u drvenim kutijama. Te je suvenire dijelio na službenim putovanjima kada bi se susreo s visokim svjetskim državnicima.

14.10.2001. na prigodnoj svečanosti u zagrebačkome Hrvatskom kulturnom klubu, prepun zanimljivih ideja, inženjer Boško Varićak-Keranović darivao je izvorno sjeme lana Jadranki Njerš Beresford-Peirse, promotorici hrvatske kulture u Velikoj Britaniji, suosnivačici „The International Trust for Croatian Monuments, London“ Tako se Varićak potrudio i, čuvši kako u Hrvatskoj nema sjemena lana, isto pronašao na kosinjskom polju u selu Rudinka (Donji Kosinj).